Pravična vojna?

Pravična vojna?

»Ljubite svoje sovražnike, storite dobro tistim, ki vas sovražijo,« je Jezus rekel v svojem Govoru na gori. »Vojna proti vojnam je pravična in upravičena vojna,« je rekel papež Janez Pavel II. Kdo od obeh ima sedaj prav? Kdo izraža Božjo voljo? Če bi se Jezus in papež sklicevala dejansko na istega Boga, bi ta bog bil shizofren. Če pa Bog ni shizofren (iz tega lahko izhajamo), imamo pri papeževi izjavi opravka s predrznim izkrivljanjem Božje besede…, saj to ima v cerkvi vendar tradicijo.

»V takšni vojni sovražnike z mirno vestjo daviti, ropati, žgati je krščansko in delo ljubezni.« (Tomaž Akvinski, katoliški cerkveni učitelj)

»Cerkev nas uči, da križ vidimo kot simbol za trpljenje Jezusa Kristusa. Jaz pa v križu vidim simbol za trpljenje neštetih, ki so v imenu križa morali umreti, v ognju na grmadi, bodisi od roke biričev ali v tako imenovanih »svetih vojnah«.« (Markus Gausel, avtor)

»Ker vojak zaudarja po razkroju,
zato šepa spredaj far,
ki nad njim vihti kadilnico,
da ne more zaudarjati.«
(Bertolt Brecht, pesnik)

»Vsak udarec s sabljo, vsako granato, s katero moramo izsiliti svojo pravico do življenja, blagoslovi bog.« (teolog Zurhellen)

»Na sto različnih načinov hočem ponoviti, da Bogu nikoli ne naredimo nekaj dobrega, če storimo zlo ljudem.« (Voltaire, pisatelj)

»Zgodovina krščanskih narodov je zgodovina njihovih vojn kljub marsikateremu nasprotujočemu se zagotovilu v Novem testamentu. Kristjani vseh smeri so svojega boga nepremišljeno milo prosili pomoči za njihove vojne – tudi še danes – in cerkve so s premislekom dajale pomoč za vojne – prav tako do današnjega dne. Krščanstvo bi lahko od srednjega veka do dvajsetega stoletja vojne preprečilo, če bi to le resno hotelo.« (Karl Becker, avtor »Reci ne vojni«)

»… imenujejo se kristjani, pod ovčjo kožo pa so divji volkovi.« (J. W. von Goethe o cerkveni verski histeriji)

»Krščanska cerkev pozna poleg »pravične vojne« tudi pojem »svete vojne«. V njeni zgodovini igra celo še veliko večjo vlogo, saj dopušča tudi napad, versko vojno.« (Karl Heinz Deschner, zgodovina)

»… ni ljudi, ki bi se bolje razumeli kot duhovniki in vojaki.« (Napoleon Bonaparte, vojskovodja)

»Danes bodo blagoslovili naše čete, saj Boga ne smemo pozabiti pri nobeni vojni.« (General Adolf von Thiele)


Kako prav je imel Janez iz Patma, ko je rekel: “Pojdi iz nje, ljudstvo moje, da ne boš soudeleženo pri njenih grehih in da te ne zadenejo njene nadloge.” (Razodetje 18, 4)

Print Friendly, PDF & Email