Denar je cerkveni bog

Denar je cerkveni bog

Cerkev je najstarejša svetovna »državna« tvorba in je razširjena po vsem svetu, predvsem v zahodnem svetu. Katoliška cerkev je neizmerno bogata, saj njeno celotno premoženje, to je premoženje po vsem svetu, po ocenah nekaterih poznavalcev znaša več 1.000 milijard evrov. Gre za nepredstavljivo veliko premoženje. Cerkev je največji nedržavni zemljiški posestnik zahodnega sveta. V Rimu je že okoli tretjina vseh stavb v posesti katoliške cerkve. Ta je tudi največji verski gospodarski koncern na svetu in angažiran na področju nepremičnin, kemije, elektronike, vrednostnih papirjev … poseduje pa tudi mnoge banke. Cerkev ima v lasti tudi večje število raznih medijev, preko katerih vpliva na javnost. Ob takšnem neizmernem cerkvenem premoženju pa vsak dan na svetu zaradi lakote umre več 10.000 otrok, čeprav cerkev na vsakem koraku uči ljubezen do bližnjih. Nemški nadškof zasluži mesečno okoli 11.000 evrov, nemška država pa izplača katoliški cerkvi letno za slabih 10 milijard evrov raznih subvencij, približno toliko tudi evangeličanski. Tudi v Italiji je podobno, saj je cerkev deležna državnih subvencij v višini okoli 3 milijarde evrov. Cerkev pa je v obeh državah upravičena tudi do davčnih oprostitev, ki v Italiji znašajo okoli šest milijard, v Nemčiji pa kakšne tri milijarde evrov. »Če bi se Vatikan ločil samo od polovice svojega bogastva, na svetu ne bi bilo revežev,« je izjavil abbe Pierre (Henri Groues). Kako bogati so deli cerkve, kaže tudi podatek, da je na primer premoženje konservativnega reda Kristusovih legionarjev vredno okoli 30 milijard dolarjev. Za primerjavo: slovenski državni proračun na letni ravni znaša okoli 10 milijard dolarjev. Ali ni slovenski državni proračun pravi pritlikavec v primerjavi z mogočnim redom Kristusovih legionarjev, na čelu katerega je bil dolgo Marcial Maciela Degollado, ki je desetletja spolno zlorabljal mlade fante.

Mednarodna katoliška dobrodelna organizacija Cerkev v stiski je v letu 2009 za pomoč ljudem v stiski namenila kar 76,6 milijona evrov. Ta sredstva so bila namenjena za 5.000 projektov v 140 državah.  Ta primer kaže, kako velika sredstva se pretakajo v cerkvenih organizacijah. Prvo pomoč, potem pa računi! In to z obrestmi!

V Apostolski vatikanski knjižnici so dela neprecenljive vrednosti. V njej je shranjenih približno milijon in pol knjig ter 150.000 rokopisov, med njimi so tudi dela iz prvih stoletij našega štetja in rokopisi, starejši od Jezusa iz Nazareta. V knjižnici je najti še Trubarjevo knjigo Cerkovna ordninga, kot tudi Vatikanski kodeks, ki je najstarejša rokopisna biblija. Koliko so vredna dela v tej knjižnici, če sama knjižnica ocenjuje Trubarjevo knjigo Cerkovna ordninga na več sto tisoč evrov? Koliko je vredna biblija, ki je okrašena z miniaturami, v katero je vdelanega kilogram in pol zlata? Koliko so vredni rokopisi, ki so starejši od Jezusa? Koliko so vredni dokumenti v tajnem arhivu? Koliko bi se iztržilo za informacije o delovanju papeža Janeza Pavla II., ki bodo sicer dostopne šele leta 2075? Vrednost omenjene knjižnice se verjetno lahko ocenjuje v desetinah milijard evrov. Zakaj cerkev ne proda knjig, rokopisov in drugih predmetov iz knjižnice? Z izkupičkom bi lahko odpravila mnogo revščine na svetu. Tega očitno noče, želi, da se revščina nadaljuje. Rajši pusti, da po svetu vsak dan zaradi podhranjenosti in bolezni umre več deset tisoč otrok, pa čeprav so jo vsa usta ljubezni do bližnjega. V katoliški bibliji piše: »Laže gre namreč kamela skozi šivankino uho, kakor bogataš pride v Božje kraljestvo.« (Lk 18,25) Katoliška cerkev torej ne bo prišla v nebesa, saj nič ne kaže, da bo prodala premoženje in ga razdelila revežem. V nebesa pa ne pridejo tisti, ki so proti Bogu! Če ne prideš v nebesa, prideš nekam drugam, uči sama cerkev.

Zelo bogata je cerkev tudi v Sloveniji. Njeno premoženje (nepremičnine, premičnine, vrednostni papirji …) se ceni na kakšno milijardo evrov. V okviru denacionalizacije je že dobila za slabih 200 milijonov evrov premoženja, mnogo od tega gre na račun premoženja fevdalnega izvora. Katoliška cerkev preko svojih sestavnih delov poseduje okoli 5.000 raznih objektov in okoli 40.000 hektarjev različnih zemljišč. Cerkev je oproščena plačila nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča za objekte za versko dejavnost, kar velja tudi za davek na dediščine in darila. Čeprav je cerkev v Sloveniji zelo bogata, pa kljub temu vsako leto dobi od slovenske države mnogo sredstev in tako množi svoje bogastvo. Revna Slovenija financira neizmerno bogato cerkev, slovenski reveži plačujejo cerkvene dostojanstvenike, čeprav so po ustavi ločeni od njih. Tako katoliška cerkev oziroma njeni sestavni deli kot tudi organizacije, ki so jih ustanovile cerkvene organizacije, dobijo mnogo denarja iz državnega in proračunov lokalnih skupnosti. Letno dobi cerkev iz vseh javnih virov na kakršni koli pravni podlagi več kot 10 milijonov evrov, v letu 2008 je iz teh virov dobila najmanj okoli 20 milijonov evrov.

Rafael Rodriguez Guillen katoliški duhovnik in vatikanski zgodovinar v svoji knjigi Finance Vatikana piše: »Če pogledate na bančni račun, posestva, razkošna potovanja in razkošni življenjski stil teh nesramno bogatih politikov s trgovsko žilico in dvoličnostjo, ki trdijo, da predstavljajo Kristusovo cerkev na zemlji, toda v resnici delujejo proti Kristusu, kajti svojo čredo so zapeljali s sholastično filozofijo, boste ugotovili, da so nam oprali možgane, da so nam svoje laži predstavili kot resnico in nas prepričali, da je črno v bistvu belo. In še: »Ko smo poskušali izvedeti resnico o financah Vatikana, so nam z vso predrznostjo in posmehom odgovorili, da ima na to vprašanje ustrezen odgovor samo božji sveti duh in da je papež edini pristni bankir Boga.« Pa še en odlomek: »»V arhivih varnostnih služb, ki raziskujejo kriminal, to so Interpol, F.B.I. in CIA lahko preberemo, kako so vatikanski apostolski nunciji, kardinali in odposlanci bili ujeti v nezakonite posle z newyorško mafijo. Vatikan je najbolj satanski imperij mafije in izvor vsega zla in vojn po celem svetu.«

V javnosti krožijo različne števile o bogastvu katoliške cerkve, po eni  tabeli je stanje naslednje (zaokroženo, v dolarjih):

  • ZDA: 600 milijard
  • Nemčija: 300 milijard
  • Francija: 230 milijard
  • Brazilija: 200 milijard
  • Španija: 160 milijard
  • Mehika: 155 milijard
  • Belgija: 105 milijard
  • Kanada: 90 milijard
  • Avstrija: 80 milijard
  • Argentina: 80 milijard
  • Poljska: 74 milijard
  • Kolumbija: 70 milijard
  • Filipini: 60 milijard
  • Irska: 47 milijard
  • Čile: 43 milijard
  • Peru: 38 milijard
  •  Madžarska: 33 milijard
  • Nizozemska: 33 milijard
  • Portugalska: 33 milijard
  • Venezuela: 27 milijard
  • Švica: 26 milijard
  • Velika Britanija: 24 milijard
  • Australija: 20 milijard

Skupaj: 3.000 milijard (vir: knjiga Denar je cerkveni bog)

Nekaj zanimivih izjav:

Škof Hieronim:
Mi kar gorimo od pohlepa po denarju in medtem ko rohnimo proti denarju, polnimo vreče z zlatom in nič nam ni dovolj.

Nietzche:
Cerkev je največja korupcija, kar si jih je mogoče zamisliti.

Kardinal Vagnozzi:
Samo s skupnimi močmi vseh treh varnostnih služb KGB, CIA in Interpola bi morda lahko dobili vsaj približen podatek o celotnem bogastvu Vatikana in kje vse se nahaja.


Več o tej tematiki:
v knjigi Denar je cerkveni bog ali na spletni strani Bogastvo cerkve

Print Friendly, PDF & Email